PREDSTAVLJAMO Najveći sajam solarne tehnike u Evropi – Intersolar Europe Munchen

Predstavljamo

Intersolar_Europe_2014“InterSolar Europe”, koji se svake godine održava u Minhenu, najveći je sajam solarne tehnike u Evropi i najveća međunarodna platforma u toj industriji. Ovogodišnji sajam je održan 4. i 5. juna i obuhvatio je oblasti fotonaponske tehnologije i tehnologije proizvodnje ćelija i modula, konverzije, skladištenje energije i solarne termalne tehnologije.

Ekipa Energetskog portala je posetila sajam i prenosi vam najnovije solarne inovacije i informacije na temu razvoja solarne industrije, kao i najnovije cene i promene među proizvođačima.

Domaćin sajma solarne tehnike Nemačka i sama je na vrhu instaliranih solarnih kapaciteta koji do sada iznose čak 35.700MW kojima postižu već 5% učešća u bruto finalnoj potrošnji energije u Nemačkoj.

tabela

S obzirom na postojeći višak proizvodnje električne energije iz solara tokom dana, Nemačka se okrenula istraživanjima i ulaganjima u skladištenje električne energije, a kako se ne bi zaustavio proces povećanja udela OIE u energetskom bilansu Nemačke. Neka tehnička rešenja za skladištenje električne energije, odnosno primena baterijskih paketa za skladištenje električne energije, prikazana su na sajmu i zabeležen je porast izlagača posvećenih tom sektoru, čak 250, ali je još uvek ta oblast u povoju i budućnost solarne industrije. Ipak, konferencijski program sajma proširen je na nekoliko sesija na temu skladištenja solarne energije.

Sajam je imao 1.100 izlagača od kojih je više od pola inostranih, gostiju iz 150 zemalja i oko 50.000 posetilaca, mada manje nego prošle godine kada je bilo više kupaca, investitora, tehničkih lica, i više sajamskog prostora.

Grafikon2

 

Intersolar_Europe_2014-BoschOsim klasičnih fotonaponskih modula, na sajmu u Minhenu predstavljeni su fleksibilni moduli za krive krovove, manje efikasnosti, ali sa prednostima postavljanja na sve površine, bez ikakvog gubitka energije.
Posebna atrakcija bio je solarni cvet, o kome je Energetski portal već pisao, a koji se ističe kao izrazito dizajnersko i tehnološko rešenje, koje može biti lep predmet u svakom kućnom dvorištu.

BOSCH je ponudio invertere za kućnu upotrebu i rešenja trafostanica i ćelija za priključenje.

HANWHA SOLAR uradila je akviziciju Q-cells-a, jednog od ranije najvećih nemačkih proizvođača PV moduča i na taj način prevazišao probleme uvođenja anti-damping sistem sredinom prošle godine.

Intersolar_Europe_2014-HANWHAKineski proizvođač modula CSUN je u maju prošle godine pustila u rad fabriku za proizvodnju modula u Turskoj za EU tržište, na kome anti-damping mere diktiraju drukačije cenovne kategorije, jer je u pitanju turski proizvođač, s jedinom obavezom da 60 odsto komponenata panela bude proizvedeno u Turskoj.

Posebna pažnja bila je posvećena uklapanju sistema u hibridne sisteme poput kombinacije sa vetrogeneratorima ili sa klasičnim sistemima – dizel agregatima, gasnim agregatima. Napredovala je tehnologija upravljanja različitim sistemima proizvodnje električne energije, jer je vrlo bitna ta sinhronizacija rada jednih i drugih sistema.

Došlo je i do promena kod proizvođača invertera; mnogima je promenjena organizaciona i vlasnička struktura, REFUSOL je sada ADVANCE ENERGY; ABB je izvršio akviziciju POWER ONE; SMA, najveći nemački proizvođač invertera koji je držao 40% u 2009. godini, sada ima udeo od 17%.

U 2014. očekuje se da tržište PV poraste za 30% u odnosu na prethodnu godinu. Trenutno vodeći proizvođač solarnih panela je Yingli Solar, zatim redom Trina Solar, Sharp Solar, Canadian Solar, Jinko Solar, ReneSola, First Solar, Hanhwa SolarOne, Kyocera, JA Solar.

Kratka retrospektiva proizvodnje modula u periodu 2001-2010. Najveću proizvodnju PV modula imao Japan, i za njim USA sve do 2007. kada je počela komercijalizacija i primena solarnih panela za proizvodnju električne energije i kada je primat preuzela Kina sa 45% i do 2010. zavladala tržištem.

tabela21

Energetski portal