PREDSTAVLJAMO Mini solari – investicija koja se isplati

Predstavljamo

pro credit

U utorak 18. novembra ProCredit banka je održala seminar za svoje klijente na temu: „Potencijal u mini solarima“, u nameri da se ovim putem predstavi investiranje u mini solarne elektrane, odnosno da se predstave mogućnosti postavljanja solarnih panela na krovove poslovnih i privatnih objekata, kako bi firme unapredile svoje poslovanje i postale energetski autonomnije.

Seminar je zaokružen predstavljanjem institucionalne podrške ProCredit banke ka ovakvim investicijama u vidu finansiranja, predstavljanjem partnera – kompanije Energize, koja prodaje opremu za mini solare i kompanije Solaris Energy, vlasnika najveće solarne elektrane u Srbiji kapaciteta od 2MW, finansirane kroz kreditnu liniju ProCredit banke.

procredit mini solari

Razlog organizovanja ovakvog seminara leži u tome što su zahtevi za solarnim sistemima sve češći, budući da sve više investitora uviđa da su solarni sistemi u Srbiji svakako isplativi na objektima sa velikom potrošnjom energije. Činjenica koja dodatno potvrđuje solarni potencijal naše zemlje jeste da je energetski potencijal sunčevog zračenja u Srbiji za oko 30% viši nego u Srednjoj Evropi i intenzitet sunčeve radijacije je među najvećima u Evropi. U cilju poređenja, prosečna vrednost globalnog zračenja za teritoriju Nemačke iznosi oko 1000 kWh/m2 , dok je za Srbiju ta vrednost između 1.500 i 2.200 godišnje, u zavisnost od lokacije. Solaris Energy je firma osnovana kao nosilac investicije jedne od prvih solarnih elektrana u Srbiji.

m kostic pro credit

Učesnici seminara su imali priliku da se upoznaju sa prezentacijom firme Solaris Energy, gde je prikazan način kako su znanje i stručnost implementirani u razvoj jednog ovakvog projekta, energija i vizija, koje je rezultiralo izgradnjom solarne elektrane. Pored korišćenja najmodernijih satelitskih snimaka i praćenja mapa radijacije sunca, bila je uključena i specifičnost mikro klime koja je detaljno praćena uz korišćenje zvaničnih statističkih podataka i istorijskih činjenica.

Ovaj seminar je prikazao kako zajedničkim snagama finansijera, konsultanata i dobavljača kvalitetne opreme, može da se pruži adekvatna podrška privredi.