PREDSTAVLJAMO Hotel „Euro Gaj“

Predstavljamo

hotel euro gaj

Nadomak Kragujevca, na raskrsnici puteva za Kraljevo i Čačak nalazi se hotel „Euro Gaj“. Objekat je izgrađen 40-ih godina prošlog veka kao vojna bolnica Svetog oca Nikolaja, zadužbina Danice i Koste Šamanovića. Nakon tridesetak godina namena objekta promenjena je iz bolnice u hotel u državnom vlasništvu. Hotel je bio u lošem stanju jer poslednjih decenija nije bilo ulaganja u objekat, sve dok ga 2004. godine nije zakupio gospodin Miodrag Nikolić.

Kako je u razgovoru za Energetski Portal istakao predstavnik hotela „Euro Gaj“ gospodin Tomislav Nikolić, ovaj hotel se od ostalih razlikuje po iskorišćenju obnovljivih izvora energije. Hotel ima instalirane toplotne pumpe, kotao na pelet i solarne kolektore.

U periodu od 2009. do 2011. godine parcijalno je postavljeno osam toplotnih pumpi tipa voda-voda. Svaka od topolotnih pumpi ima snagu od 16kW, dok je izlazna snaga 32kW, a temperatura u izmenjivaču toplote iznosi između 18 i 25 stepeni Celzijusa. Izlazna temperatura vode iznosi oko 55 stepeni Celzijusa. Ovih osam toplotnih pumpi koristi se za zagrevanje i hlađenje hotela, kao i za dogrevanje sanitarne vode. Ušteda energije koja se postiže toplotnim pumpama u hotelu „Euro Gaj“ iznosi oko 60 odsto.

Osim toplotnih pumpi, u hotelu su instalirani i solarni kolektori. Solarni kolektori postavljeni su 2011. godine, a njihova snaga iznosi 186kW. Njima se zagreva topla sanitarna voda i voda bazena i to kroz dva odvojena sistema, a postiže se ušteda energije do 90 odsto.

Kotao na pelet postavljen je 2012. godine, a njegova izlazna snaga iznosi 290kW. Osim peleta, ovaj kotao može koristiti i mlevene koštice voća. Kotao na pelet postavljen je zbog toga što toplotne pumpe nemaju dovoljno snage da zagrevaju oko 2000 kvadratnih metara hotela (Kristalnu salu, restoran, kafanu, kuhinju, preko 30 soba i oko 10 apartmana). On se koristi samo kada je potrebno zagrejati kompletnu površinu hotela zbog proslava ili u slučaju kada je spoljna temperatura ispod minus 7 stepeni Celzijusa.

Osim što su u hotelu postavljene toplotne pumpe, solarni kolektori i kotao na pelet, hotel je kompletno renoviran spolja i iznutra. Urađena je kompletna izolacija termomineralnom vunom, postavljena su termostakla, zamenjena je kompletna stolarija, a promenjene su i električne i vodovodne instalacije.

S obzirom da je pre renoviranja i postavljanja toplotnih pumpi, solarnih kolektora i kotla na pelet objekat bio zagrevan uz pomoć dva kotla na električnu energiju snage po 80kW, ukupna ušteda energije u ovom objektu sada iznosi preko 50 odsto.

Sve radove izvodila je kompanija „Feman“ d.o.o. iz Jagodine, koja je ujedno i nosilac projekta i investitor.

Vrednost opreme koja je postavljena u hotelu „Euro Gaj“ iznosi više od 100 hiljada evra dok su ukupna ulaganja mnogo veća.

Ovaj hotel jedan je od retkih hotela u Srbiji koji za zagrevanje i hlađenje prostorija koristi obnovljive izvore energije. Njihovim iskorišćenjem, osim što ostvaruje velike uštede, hotel doprinosi i očuvanju i zaštiti životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs