Predsednik Vlade Crne Gore: Crnogorska energetika konačno „sazrela“

Vesti | Region

 

Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Na premijerskom satu koji je juče održan predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković je između ostalog odgovarao i na pitanje poslanika Predraga Sekulića iz vladajuće stranke DSP–a koje se odnosilo na valorizaciju zemljišta, tačnije na nove projekte zasnovane na dugoročnom zakupu u oblasti poljoprivrede i energetike.

Premijer Marković je u svom odgovoru istakao da su brojni resursi kojima raspolaže Crna Gora dragoceni i dominantno su održivi i obnovljivi.

Više od 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u opštinama Nikšić, Kotor, Ulcinj i Podgorica, koje je Vlada u poslednjih godinu dana oglasila za davanje u zakup, biće valorizovano kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje.

Samo na osnovu nedavno zaključenih ugovora o zakupu lokaliteta u Ulcinju, Kotoru i Podgorici, biće investirano ukupno 9,2 miliona evra i otvoreno 40 novih radnih mesta.

U saradnji sa kompanijom „13. jul Plantaže“ kroz model dugoročnog zakupa, valorizovaće se zemljište ove kompanije u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici – ukupne površine 5.253 hektara.

Što se energetike tiče, veliko je interesovanje invenstitora za projekat izgradnje solarne elektrane snage veće od 200 megavata na Briskoj Gori u Ulcinju.

Reč je o investiciji od 170 miliona evra i direktnim budžetskim prihodima koje će samo po osnovu zakupa zemljišta premašiti 65 miliona evra za period od 30 godina. Ovaj projekat će generisati i 226 novih radnih mesta.

Očekuju se novi tenderi za zakup državnog zemljišta, sa ciljem izgradnje proizvodnih objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije. Prvi u nizu biće tender za izgradnju vetroelektrane u zaleđu opština Bar i Budva.

Premijer Duško Marković je ocenio da je crnogorska energetika konačno „sazrela“ do nivoa koji omogućava izgradnju novih izvora energije bez finansijskih poticaja i državnih garancija.

Milisav Pajević