Predavanja o obnovljivim izvorima energije u Vinkovcima

Svet

------ 2 color slbar

Prošle nedelje u Vinkovcima u Republici Hrvatskoj održana su predavanja o obnovljivim izvorima energije.

U utorak 23. septembra 2014. godine Rotary klub Vinkovci 1937 organizovao je Rotary Bussines Forum na temu „Energija iz obnovljivih izvora šumske i poljoprivredne biomase“. Na ovom skupu govorilo je nekoliko učesnika, a predstavljena je proizvodnja energije iz biomase, otpada, biogasa.

Gospodin Davor Adžić na ovom forumu izjavio je da Republika Hrvatska ima veliki potencijal u oblasti proizvodnje energije iz biomase, dok je gospodin Hrvoje Merki predstavio proizvodnju biodizela u Hrvatskoj.

U četvrtak 25. septembra 2014. godine u prostorijama gimnazije u Vinkovcima održana je tribina pod nazivom „Korišćenje obnovljivih izvora energije u ruralnim područjima“. Ova tribina organizovana je u okviru projekta „PROGRESS“ koji ima za cilj zaštitu životne sredine i unapređenje uslova života.

Nakon završatka „PROGRESS“ projekta opština Nijemci u Hrvatskoj dobiće dve solarne elektrane i izradu studije o energetskim potencijalima iz obnovljivih izvora energije za Lokalnu akcijsku grupu „Bosutski niz“.

Sandra Jovićević

foto: glas-slavonije.hr