Pozitivni efekti javno-civilne saradnje – Uklanjanje divljih deponija

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Po prijavi građana, Ekološki pokret Vrbas prijavio je divlju deponiju komunalnoj inspekciji na izlasku iz Bačkog Dobrog Polja prema Zmajevu koju su komunalci ubrzo rešili. U ovoj akciji uklonjeno je 3500 kubnih metara otpada.

Po izdatom nalogu radnici Poslovne jedinice „Čistoća“ JKP Komunalac iz Vrbasa, predviđenom mehanizacijom su sanirali divlju deponiju na kraju Durmitorske ulice.

Na deponiji je uglavnom bio skladišten građevinski otpad. Teren je očišćen, a zatim poravnan, a očekuje se da u narednom periodu bude pošumljen.

Desetak velikih divljih deponija uklonjeno je ove godine po prijavi Ekološkog pokreta Vrbas, i to u tri vojvođanske opštine – Vrbas, Kula i Šid i u gradu Somboru.

„Nailazimo na pozitivan eho od institucija, što je pozitivan pomak u odnosu na raniji period. Nadamo se da će ovaj zajednički napor javnog i civilnog sektora ispratiti adekvatna edukacija stanovništva i naročito kaznena politika koja neće imati tolerancije na ovakvu vrstu protivpravnog ponašanja građana“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Dodaju da samo kontinuirana i sinhronizovana aktivnost svih aktera u ovoj oblasti može izmeniti trenutno stanje i ovaj slučaj navode kao dobar primer partnerstva između donosioca odluka i Organizacija civilnog društva sa vidljivim i korisnim efektima za zajednicu.

Željka Vesić