Požarevac dobija reciklažni centar

Od 2020. godine otpad sa područja grada Požarevca neće se više odlagati na postojećoj deponiji, koja je već nekoliko decenija privremena.

Foto: pixabay

U budućem Reciklažnom centru otpad sa područja Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca, biće selektovan, pakovan i transportovan na regionalnu deponiju u Lapovu.

„Kapaciteti su 115 tona dnevno. Od toga sama linija za separaciju može da obradi četiri tone na sat, tako da je to sa nekim osmočasovnim radnim vremenom 32 tone dnevno, a ostalo ide na transfer stanicu i dalje se vozi na deponiju Vrbak“, kaže Damjan Obućina, sa Tehničko-građevinskog instituta u Novom Sadu.

Požarevac ima višedecenijski problem sa odlaganjem smeća, a postojeća deponija je pravo ruglo grada. Dodatni problem stvaraju i brojne seoske divlje deponije, na kojima leži preko milion kubnih metara otpada.

„Mi smo već krajem prošle godine i ove godine krenuli sa čišćenjem divljih deponija na našoj teritoriji. Paralelno sa izvođenjem ovih radova mi ćemo ući i u proces sanacije i rekultivacije ove deponije sanitarne pored koje se nalazimo“, kaže Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Požarevački Centar za prikupljanje i razvrstavanje otpada biće jedan od najvećih i najmodernijih u Srbiji. Za njegovu izgradnju grad Požarevac izdvojio je skoro dvesta miliona dinara, a trebalo bi da bude završen do septembra ove godine.

Izvor: RTS/Novica Savić

Milisav Pajević