Povučen sa tržišta voćni jogurt sa ukusom jagode uvezen iz Rumunije

Vesti | Srbija

Foto: Voćni jogurt

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je od strane Evropske komisije, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje – RASFF, 28. avgusta dobila je obaveštenje br. 2018.2300, kao „alert – hitnost“ o nalazu fragmenata plastike u voćnom jogurtu sa ukusom jagode „ACTIVIA DANONE strawberry„, uvezenom iz Rumunije.

Na osnovu žalbi potrošača u Finskoj koja je isti brend uvezla iz Poljske, poslato je upozorenje svim zemljama u koje je proizvod sa spornim lotom uvezen, uključujući i Srbiju.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je po dobijanju obaveštenja izvršila službenu kontrolu uvoznog skladišta i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je u Srbiju uvezena količina od 81 kilogram, u pakovanjima od 4×125 grama.

Iako do sada nije utvrđeno da su u voćnom jogurtu koji se nalazi na našem tržištu nađeni fragmenti plastike, vodeći se principom predostrožnosti, naloženo je subjektu u poslovanju hranom da izvrši opoziv/povlačenje sa tržišta sve preostale količine potencijalno spornog proizvoda.

O preduzetim merama i aktivnostima obaveštena je i Evropska komisija, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Milisav Pajević