Povećana svest o ulaganju u energetsku efikasnost

Srbija

Predstavljenje rezultata istrazivanja ProOptimist Indeks 2016_1ProCredit banka je danas predstavila rezultate istraživanja ProOptimist Indeks 2016. koje je sprovela u saradnji sa agencijom GFK. Ovo istraživanje se sprovodi treću godinu zaredom i pokazalo je da indeks poslovnog optimizma malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnika raste u odnosu na prošlu godinu. Naime, 52,7% domaćih firmi je pokazalo pozitivan stav o poslovnoj klimi u odnosu na prošlogodišnji rezultat koji je iznosio 46,7%. I jedne i druge firme smatraju da će proces uzimanja kredita biti lakši sledeće godine, a da će kamate biti niže. Najveći izazovi su slaba prodaja, slaba naplata potraživanja, porezi i regulativa države. Ona preduzeća koja planiraju investicije, kažu da će investirati u mašine, opremu i vozila.
Značajno se povećala svest o važnosti ulgaganja u energetsku efikasnost kod domaćih kompanija. Prošle godine je procenat iznosio 33%, a ove godine je porastao na 44% i to posebno kod kompanija koje sarađuju sa Nemačkom. Istraživanje je, inače, sprovedeno na 540 malih i srednjih preduzeća, na teritoriji Republike Srbije.

Igor Anić_Član Izvršnog odbora ProCredit banke u SrbijiSpecijalno za Energetski portal gospodin Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke rekao je da je 75 miliona evra plasirano kroz kredite za energetsku efikasnost u protekle 3 godine.

– ProCredit banka je pre 7 godina bila pionir, a sada je lider u plasiranju kredita za energetsku efikasnost, i smatram da je privreda prepoznala značaj ovakvih investicija. Rezultata nema odmah, ali na duži rok se povećava konkurentnost preduzeća u različitim segmentima privrede. Kao banka, u mogućnosti smo da savetujemo, procenimo i na kraju finansiramo energetski efikasna rešenja – kaže gospodin Anić i dodaje da ProCredit banka finansira 20% – 30% takvih rešenja u Srbiji. Najčešće se finansira procesna oprema, proizvodni ciklus, biogasna postrojenja, solarne elektrane.

Vesna Vukajlović