Povećava se tržište električnih vozila

Mobilnost | Svet

Photo-ilustration: Pixabay

Svake godine se u svetu proda milion električnih vozila zahvaljujući vladinim podsticajnim programima, smanjenju troškova baterija i novim modelima vozila, koji su za sve širi spektar vozača.

Prema tome, švedska kompanija EV-Volumes, koja prati svetsko tržište električnih vozila, predviđa da će prodaja krajem 2018. godine skočiti na oko 5 miliona. Za sledeću godinu se najavljuju i novi modeli, a među njima se očekuje i nova generacija najviše prodavanog električnog vozila Nissan Leaf, kao i najvećeg modela, poput Jaguar iPace.

Drugi najveći proizvođač vozila Toyota, do 2020. godine će izbaciti na tržište 10 novih modela električnih vozila, a do 2025. godine prestaće proizvoditi vozila na benzin i dizel. Toyota tako planira do 2030. godišnje prodavati i do milion električnih vozila. Njegov konkurent BMW također planira do 2025. godine ponuditi na tržištu još 12 novih modela. Ove dve kompanije su takođe najavile planove za razvoj efikasnih baterija, koje bi trebale dodatno ubrzati rast prodaje električnih vozila.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević