Povećati iskorišćenje otpadne biomase

Biomasa

biomasa agropartner.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za biomasu koji traje do 15. oktobra 2015. godine, a finansira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Globalni fond za životnu sredinu.

Menadžer za energetiku UNDP-a u Republici Srbiji gospođa Maja Majetić izjavila je za RTS da je ovaj projekat deo četvorogodišnjeg projekta većeg iskorišćenja biomase u Srbiji koji je vredan 3,2 miliona evra. Prema njenim rečima, Republika Srbija ima ogromne potencijale za iskorišćenje biomase pa je udeo biomase u ukupnom potencijalu obnovljive energije čak 61 odsto, dok se iskorišćava samo oko 10,5 odsto. Kako je istakla, uglavnom se koristi kao ogrevno drvo, a projekat ima za cilj da podigne procenat iskorišćenja otpadne biomase.

Gospođa Majetić je istakla da će uz pomoć ovog projekta biti finansirano osam postrojenja na biomasu, a da je u planu da sledeće godine bude raspisan javni poziv za još 12 ovakvih postrojenja. Dodala je i da će prednost pri odabiru projekata imati oni projekti koji će energiju iz biomase koristiti za neki tehnološki proces.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: agropartner.rs