Povećanje energetske efikasnosti u BiH kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“

energetska efikasnost energetska-efikasnost.me

U utorak 2. decembra 2014. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini potpisan je sporazum o sufinansiranju projekata energetske efikasnosti. Sporazum su potpisali ambasador Švedske u Sarajevu njegova ekselencija gospodin Fredrik Šiler i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini gospodin Juri Afanasijev.

Gospodin Afanasijev izjavio je da se ovaj projekat (Zeleni ekonomski razvoj) sprovodi uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Fonda za zaštitu životne sredine Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske. On je istakao da će 60 odsto sredstava za projekat obezbediti Bosna i Hercegovina, a ostatak Ujedinjene nacije. Prema njegovim rečima ukupna vrednost projekta iznosi oko 10,7 miliona evra, a do 2017. godine biće realizovano oko 45 projekata energetske efikasnosti.

Gospodin Fredrik Šiler istakao je da je energetski sektor Bosne i Hercegovine prepoznat kao jedan od pokretača privrede, ali da ulaganja u energetsku efikasnost još uvek ne postoje.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske gospodin Srđan Todorović izjavio je da će ovim projektom biti povećana energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini.

Sandra Jovićević

foto: energetska-efikasnost.me