Povećanje EE u pet škola u Srbiji

gradjevinarstvo rs energetska efikasnost

U okviru projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpisan je ugovor sa pet škola u cilju mera poboljšanja energetske efikasnosti.

Pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije gospodin Ljubiša Antonijević potpisao je ugovor, a radovi će biti izvođeni u osnovnim školama iz Knića, Kragujevca, Pecke, Malog Zvornika, kao i u Tehničkoj školi iz Kraljeva. Vrednost radova iznosi 1.641.514,03 evra, a do kraja godine će biti završeni.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je sredstva za finansiranje radova na energetskoj sanaciji škola, na osnovu Sporazuma o zajmu potpisanog između Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) na iznos od 15 miliona evra, a u okviru finansijske saradnje Nemačke sa Srbijom.

Sporazumom o zajmu predviđeno je da lokalne samouprave učestvuju u projektu sa iznosom od najmanje 10 odsto od vrednosti radova na energetskoj sanaciji objekata, i to kroz finansiranje pratećih mera sanacije objekta koje se ne odnose na energetsku efikasnost, već koje doprinose opštem poboljšanju komfora korišćenja objekata.

foto: gradjevinarstvo.rs

izvor: rts.rs

Sandra Jovićević