Povećanje EE u bolnici u Doboju

bolnicadoboj.org

U JZU „Sveti apostol Luka“ u Doboju u Bosni i Hercegovini u toku je zamena stolarije i sanacija fasade u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Direktor bolnice gospodin Vlado Đurđević izjavio je da će ovaj projekat doneti velike uštede jer će povećanjem energetske efikasnosti biti potrebno manje energenata za grejanje. Kako je istakao, u planu je i da se sledeće godine realizuje projekat centralne klimatizacije, kako bi se ušteda energije dodatno povećala.

Vrednost projekta iznosi oko 255 hiljada evra, a realizuje se u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost BiH i UNDP-a u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“.

Takođe, u toku je i realizacija projekta solarnih kolektora za zagrevanje tople vode u ovoj ustanovi, a koji se realizuje u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“. Vrednost ovog projekta iznosi nešto više od 50 hiljada evra.

Podsetimo, krajem oktobra 2015. godine u Banjaluci potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i UNDP-a u cilju povećanja broja objekata koji će biti sanirani. Memorandumom je planirano uspostavljanje saradnje između projekata „Energetska efikasnost u BiH“ i „Zeleni ekonomski razvoj“. Predviđeno je kontinuirano ažuriranje i praćenje podataka koji se odnose na potrošnju energije, emisiju štetnih gasova i drugih podataka u vezi potrošnje energije u zgradama javnog sektora u Republici Srpskoj. U planu je da se za svaki objekat definišu mere energetske efikasnosti koje će se sprovesti, dok će investicije biti realizovane po principu paralelnog finansiranja.

Sandra Jovićević

foto: bolnicadoboj.org