Povećana „naelektrisanost“ okeana – Meduze, pretnja po ekosistem i električnu mrežu

Da li ste znali da su meduze naseljavale našu planetu i pre dinosaurusa? Iako nemaju kosti, te je nemoguće naći njihove fosile, naučnici su utvrdili da svetske okeane naseljavaju bar 500 miliona godina, ako ne i 700. Naučna spisateljica Džuli Bervald ih, iz tog razloga, naziva „duhovima iz rajskog vrta“.

Foto-ilustracija: Pixabay

Populacija meduza uspešno odoleva i klimatskim promenama i zagađenju – štaviše, broj ovih morskih stvorova u novonastalim okolnostima, koje se negativno odražavaju na većinu životinja, čak i raste. Topliji okeani, koji su posledica globalnog zagrevanja, predstavljaju odgovarajuću sredinu za njihovo razmnožavanje.

Povrh toga, meduzama je potrebno manje kiseonika nego ribama, a ovog gasa je, zbog zagađenja, u morima sve manje. Prekomerni ribolov, najčešće nezakonit, takođe remeti ravnotežu vodenih ekosistema. Smanjeni riblji fond negativno utiče i na ostatak lanca ishrane.

Povećanje populacije meduza predstavlja opasnost i za energetsko snabdevanje. Eksplozija broja meduza neretko izaziva gašenje delova električne mreže u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu, Švedskoj, Škotskoj, Japanu i na Filipinima.

„Jedan japanski naučnik otkrio mi je da su prva pretnja po električni sistem u Japanu zemljotresi, a druga – meduze“, rekla je spisateljica Džuli Bervald.

Bervald smatra da iz porasta broja ovih žarnjaka treba da naučimo da brinemo o okeanima. „S obzirom na to da smo kopnena stvorenja, do sada nismo u dovoljnoj meri vodili računa o zdravlju voda. Smatrali smo da je okean toliko velik da nikada ne možemo da ga oštetimo. Poruka od meduza je da ipak možemo!“, zaključila je ona.

Jelena Kozbašić