Povećan uvoz električne energije u Crnoj Gori

Region

Photo-illustration: Pixabay

Elektroprivreda Crne Gore je u prvih devet meseci ove godine uvezla električnu energiju vrednu 49 miliona evra, što je 30 miliona evra više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz ove elektroenergetske kompanije.

Direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG Rajko Šebek kazao je da su suša i manjak padavina u regionu uticale na rast cene električne energije na berzi, u proseku 15 evra po megavat satu (MWh). Manja proizvodnja hidroelektrana je uticala na povećani uvoz električne energije, koji do kraja septembra iznosi 992 gigavat sata (GWh). U poređenju sa istim peridom prošle godine uvezeno je 450 GWh više, rekao je Šebek Pobjedi.

On je dodao da je suša jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju hidroelektrana čija je spremnost bila maksimalna i pored godišnjih i kapitalnih remonta. Šebek je naveo da su loše hidrološke prilike uslovile niže dotoke i punjenja akumulacija, što je dovelo do manje proizvodnje u hidroelektranama.

Ostvarena proizvodnja iz hidroelektrana za devet meseci je 560 GWh, što je 48 odsto od bilansnog plana. To je za direktnu posledicu imalo povećani uvoz u cilju stabilnog rada elektroenergetskog sistema. Dakle, u odnosu na bilansni plan, proizvodnja iz hidroelektrana tokom ove godine je manja 604 GWh, precizirao je Šebek.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević