Povećan uvoz električne energije u BiH

Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Bosna i Hercegovina je na uvoz električne energije u prvom kvartalu ove godine potrošila 82,1 miliona KM, izveštava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku, što je povećanje od 114,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U januaru ove godine bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini povećana je za 13,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u februaru za 6,2 odsto. Zbog loših hidrometeoroloških prilika proizvodnja električne energije iz hidroelektrana potpuno je zakazala, tako da od 2.905 GWh ukupne bruto proizvedene električne energije u prva dva meseca, samo 676 GWh dolazi iz hidroelektrana. Proizvodnja u januaru u hidroelektranama smanjena je za 15,2 odsto u odnosu na isti mesec 2016. godine, a u februaru za čak 31,8 odsto. Na drugoj strani, proizvodnja u termoelektranama samo u februaru povećana je za 25,5 odsto u odnosu na februar prošle godine.

U januaru ove godine Bosna i Hercegovina je uvezla 320 GWh električne energije, što je za 14,7 odsto više nego u januaru prethodne godine. U februaru je uvezeno 212 GWh, što je za petinu manje nego u istom mesecu prethodne godine.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević