Povećan uvoz električne energije u BiH

Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Bosna i Hercegovina je na uvoz električne energije za pet meseci ove godine potrošila 114 miliona KM, izveštava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku.

To je više nego dvostruko više nego u istom periodu prošle godine i gotovo identično vrednosti uvoza koji je ostvaren u celoj 2016. godini (115,4 miliona KM). Na drugoj strani, izvoz električne energije za pet meseci ove godine ostvaren je u vrednosti od 198 miliona KM i povećan je za 75,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Glavni teret proizvodnje električne energije još uvek pada na termoelektrane koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji energije sa više od 70 odsto. Poznato je da je proizvodnja iz termoelektrana znatno skuplja od proizvodnje u hidrolektanama, te to opterećuje poslovanje elektroprivreda.

Nakon što je u januaru uvezeno 320 GWh električne energije, u naredna dva meseca uvoz je pao na 212 GwH u februaru i 176 GWh u martu, da bi u aprilu ponovo porastao na 247 GWh. Najveći izvozni rezultat ostvaren je u martu kada je izvezeno 502 GWh električne energije.

Inače, bruto proizvodnja električne energije je u porastu, u aprilu je povećana za 5,4 odsto, a u martu za 13,7 odsto u odnosu na iste mesece 2016. godine. Rast u januaru i februaru iznosio je 13,1 odsto i 6,2 odsto, takođe u poređenju sa istim prošlogodišnjim mesecima.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević