Povećan budžet za projekat iskorišćenja biomase za grejanje Energy Wood III

Region | Biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo ekonomije Crne Gore saopštilo je da će budžet za realizaciju programa Energy Wood III, koji počinje uskoro, umesto prvobitno planiranih 50 hiljada evra, iznositi 85 hiljada evra.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da su se odlučili da povećaju budžet programa za 35 hiljada evra prepoznajući značaj i potrebu za takvom vrstom projekata, uspešne rezultate u prethodnom periodu, kao i veliko interesovanje građana. Istaknuto je i da se očekuje da će u okviru projekta u domaćinstvima u Crnoj Gori biti ugrađeno više od 150 sistema za grejanje. Tokom prethodne dve faze ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na moderne oblike biomase.

Program Energy Wood III omogućava podizanje beskamatnih kredita u iznosu do 3,5 hiljada evra, sa maksimalnim periodom otplate do pet godina, za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase – pelet i briket. Pored obezbeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grjanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood III su i postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grejanje na moderne oblike biomase.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević