Potvrđeno: Bunski kanali su zaštićeno područje na kojem nije dozvoljena gradnja 

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekološko udruženje “Majski cvet” dobilo je odgovor od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNŽ na dostavljeni zahtev u kojem navode da Registar zaštićenih delova prirode nije uspostavljen ni na nivou Federacije, ni na nivou HNŽ-K zbog čega ne mogu postupiti po zahtevu.

Međutim, nadležno Ministarstvo u svom odgovoru potvrđuje da lokalitet Bunskih kanala – Tok reke Neretve, koji je Rešenjem još iz 1970.godine proglašen zaštićenim delom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH, po sili zakona nastavlja egzistirati kao zaštićeno područje, te kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNŽ-K.

“Odgovor Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNŽ-K na naš zahtev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih delova prirode Hercegovačko-neretvanske županije nam je dodatno potvrdio činjenicu da su Bunski kanali zaštićeni deo prirode te da nije dozvoljena gradnja MHE na tom lokalitetu. Mi smo i do sada dokazali da su u procesu izgradnje MHE na Bunskim kanalima napravljeni brojni propusti te je ovo samo još jedna potvrda da su naši zahtevi opravdani“, navodi Oliver Arapović, ispred ekološkog udruženja “Majski cvet”. 

Podsećamo, Odeljenje za urbanizam Grada Mostara je ponovo donelo rešenje kojim se odbija zahtev investitora za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju MHE “Buna 1” i “Buna 2”, a na osnovu toga što je ekološko udruženje “Majski cvet“ dostavilo neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dve MHE. Iako je Kantonalni sud u Sarajevu je doneo presudu kojom se poništava ekološka dozvola koju je Federalno ministarstvo okoline i turizma izdalo za gradnju dve MHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podneo zahtev prema Federalnom ministarstvu za izdavanje dozvole.

“Ipak, mi nastavljamo našu borbu i nadamo da će se Federalno Ministarstvo prilikom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama. Iskoristićemo sve pravne lekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja MHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode“, navode iz ekološkog udruženja ”Majski cvet”.

Izvor: Bljesak.info