Potrošnja energije iz obnovljivih izvora dostigla 23, 12 odsto

antich_cop21_i_3011Ministar rudarstva i energetike gospodn Aleksandar Antić izjavio je da Srbija ima obavezu da potrošnju energije iz obnovljivih izvora podigne na 27 odsto do 2020. godine, a do sada je uspela da dostigne na 23,12 odsto.

Kako je istakao, ovo je podatak Sekretarijata energetske zajednice, koji je daje puno optimizma da ćemo do 2020. godine doći do 27 odsto. On je naveo i da država daje podsticajne tarife za 1.092 MW iz obnovljivih izvora, od čega je najveći deo iz energije vetra, oko 500 MW, a ostalo su mini hidro, solar, geotermo, biomasa. Ključno je i da su ove godine usvojeni svi podzakonski akti neophodni za razvoj tih velikih projekata iz energije vetra. Dodao je da su do sada potpisani ugovori za dva PPA projekta (o otkupu električne energije od povlašćenih proizvođača) za vetroparkČibuk i vetropark u okolini Vršca.

Gospodin Antić je izjavio da je tema zaštite životne sredine važna za svakog, za budućnost naše zemlje i čitave planete i da čitavo društvo mora tom problemu pokloniti daleko veću pažnju. Istakao je da upravo sektor energetike ima jednu od ključnih odgovornosti u čitavom procesu i mehanizmu, te da mora da kaže da su u energetskom sektoru svesni činjenice da upravo oni snose najveću odgovornost za klimatske promene, ali i da su niz godina unazad počeli da prave korake u pravcu umanjivanja svih negativnih doprinosa.

Gospodin Antić je podsetio da je uz podršku Evropske komisije u EPS uloženo više od 200 miliona evra u ekološke projekte, pre svega na rešavanje problema praškastog zagađenja, ali i na početak rešavanja problema odsumporavanja i denitrifikacije u ključnim termoelektranama. Dodao je da će EPS, pored tih 200 miliona evra, u procese zaštite životne sredine, u narednih nekoliko godina uložiti još između 700 i 900 miliona evra i da će bez ikakve sumnje biti najveći investitior u zaštitu životne sredine.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević