Potrebno zatvoriti ilegalne otpade i ilegalna preduzeća iz ove oblasti kako bi se povećale šanse za pristupanje EU

Srbija | Upravljanje otpadom

Scholz recyclingportal.eu

Krajem prošle nedelje u Beogradu je održana konferencija „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom“ na kojoj su učestvovali i predstavnici „Šolc holdinga“.

Predstavnik ove kompanije gospođa Beate Kummer izjavila je da u Republici Srbiji postoji oko 3 hiljade lokacija malih ilegalnih otpada u industriji reciklaže metala i oko 2 hiljade ilegalnih deponija otpada. Takođe je dodala i da ilegalna preduzeća koriste luke za izvoz reciklažnog materijala za skladištenje i tretman metalnog otpada.

Ona je ukazala da je veliki problem to što inspekcije ne kontrolišu sivo tržište već samo legalne operatere otpada, kao i to što zakoni iz ove oblasti koji su usklađeni sa evropskim zakonodavstvom nisu primenjeni. Prema njenim rečima, u narednim godinama potrebno je zatvoriti hiljade ilegalnih deponija kako bi se povećale šanse za pristupanje Evropskoj uniji.

Predstavnici „Šolc holdinga“ u okviru ove konferencije istakli su da je ova kompanija od 2001. godine do danas uložila preko 20 miliona evra u poboljšanje životne sredine u Republici Srbiji. Osim toga, predložili su i osnivanje posebnog ministarstva za oblast zaštite životne sredine ili veću podelu odgovornosti i radnim grupama u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i zatvaranje ilegalnih otpada i ilegalnih preduzeća u reciklažnoj industriji.

Sandra Jovićević

foto: recyclingportal.eu