Potrebno veće iskorišćenje alternativnih izvora energije

Svet

solarna elektrana

Kada su obnovljivi izvori energije tek počeli da se promovišu u Srbiji, mnogi investitori su rizikovali ulaganjem u ovu oblast. Jedan od njih bio je i predstavnik kompanije „Solaris Energy“ d.o.o. iz Kladova gospodin Miloš Kostić. On je u intervjuu za Radio Televiziju Srbije izjavio da je ceo poduhvat za izgradnju solarne elektrane „Solaris 1“ u Kladovu bio veliki rizik. Vrednost solarne elektrane „Solaris 1“ iznosi 1,6 miliona evra, a na površini od dva hektara postavljeno je 4232 solarna panela. Inače, prošle nedelje je druga solarna elektrana ove kompanije „Solaris 2“ prošla tehnički prijem, a ove nedelje se očekuje ishodovanje upotrebne dozvole.

Predsednik opštine Boljevac gospodin Nebojša Marjanović izjavio je da ova opština ima u planu da kroz javno-privatno partnerstvo izvrši toplifikaciju. On je istakao da će italijanska firma graditi toplanu na biomasu, a kao nus-produkt će se dobiti topla voda koju će opština iskoristiti za grejanje.

Gospodin Miroslav Ristić kod Svrljiga instalirao je četiri solarna panela i vetrogenerator, tako da proizvodi električnu energiju za svoje potrebe.

Ovo su samo neki od primera iskorišćenja obnovljivih izvora energije, ali s obzirom na veliki potencijal koji Srbija poseduje, alternativni izvori energije nisu dovoljno iskorišćeni.

Najznačajniji potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji je energija iz biomase i procenjuje se na 3,405 miliona tona ekvivalenta nafte, a u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije biomasa učestvuje sa 60,3 odsto.

Broj časova sunčevog zračenja na teritoriji Republike Srbije iznosi između 1.500 i 2.200 časova godišnje, a prosečna vrednost energije zračenja iznosi od 1.200 kWh/m2/godišnje u severozapadnoj Srbiji, do 1.550 kWh/m2/godišnje u jugoistočnoj Srbiji, dok u centralnom delu iznosi oko 1.400 kWh/m2/godišnje.

Republika Srbija se nalazi u zoni povoljnih geotermalnih potencijala i resursa, sa petrotermalnim i hidrogeotermalnim energetskim izvorima kojima obiluje u značajnoj meri. Korišćenje ovog vida energije za proizvodnju električne i toplotne energije je u početnoj razvojnoj fazi u odnosu na procenjeni potencijal i resurse, poput velikog broja banja i prirodnih izvora sa temperaturama voda većim od 30°C i različitim stepenom prirodne izdašnosti.

Što se tiče energije vetra, najveći potencijal se nalazi u oblasti košavskog područja, južnog Banata, područja istočne Srbije, istočne strane Kopaonika, područje Zlatibora i Peštera i lokaliteta planinskih prevoja na nadmorskim visinama iznad 800m. Sa instalisanom snagom vetrolektrana od 500MW, maksimalni tehnički iskoristiv potencijal je od 1.200 GWh/godišnje.

Trenutno najveći stepen iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji je iz energije hidrotokova, čiji ukupan bruto potencijal vode koje otiču u vodotocima na teritoriji Republike Srbije iznosi oko 25 hiljada GWh godišnje.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs