Potrebno unapređenje zakonskog okvira u oblasti zaštite voda u Crnoj Gori

reka ozon org me

Ekološki pokret „Ozon“, Ekološko društvo „Breznica“ i Cnogorsko društvo ekologa izdali su saopštenje za javnost povodom obeležavanja 14. marta, Međunarodnog dana akcije za reke.

Kako je navedeno u saopštenju, potrebno je zaustaviti aktivnosti kao što su ispuštanje neprečišćenih gradskih i industrijskih otpadnih voda u površinske vodotokove, betoniranje rečnih korita, nekontrolisana eksploatacija rečnog materijala, nezakonito odlaganje različitih vrsta otpada, nelegalna gradnja, a koje su doprinele trajnim ekološkim štetama rečnih ekosistema. Istaknuto je da postoji nedostatak adekvatne politike u oblasti upravljanja vodama, kao i da je potrebno rekama Jadranskog i Crnomorskog sliva posvetiti pažnju od strane donosioca odluka i unapređenjem zakonskog okvira stvoriti preduslove za obnovu rečnih ekosistema i sanaciju i revitalizaciju devastiranih rečnih korita.

Osim toga, neophodno je uključiti i građane u očuvanje vodotokova jer je ljudski faktor veoma značajan kada je reč o kvalitetu životne sredine.

Saopštenje za javnost možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: ozon.org.me