Potrebno pratiti ukrajinsko uzimanje ruskog gasa

Svet

Ukraine Russia Gas

Premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedov rekao je direktoru kompanije „Gasprom“ gospodinu Alekseju Mileru da obrati pažnju na to koliko gasa uzima Ukrajina za svoje potrebe.

Direktor ruske kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler izjavio je da postoji mogućnost da Ukrajina počne nedozvoljeno uzimanje gasa od Rusije zbog toga što nije na vreme napunila svoja podzemna skladišta. On je istakao da je Ukrajina platila avans u iznosu od 150 miliona dolara za gas, ali da je uzela samo oko 50 odsto od milijardu kubnih metara gasa. Prema njegovim rečima, Ukrajina ima pravo na još oko milijardu kubnih metara gasa ovog meseca.

Gospodin Miler je podsetio i da je Ukrajina objavila da u podzemnom skladištu ima oko 16,5 milijardi kubnih metara gasa, što i nije tako mnogo kada je reč o hladnoj zimi, pre svega zbog toga što je oko 5-6 milijardi kubnih metara gasa neaktivan gas koji se u suštini ne može koristiti.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je do sada ispunila obavezu plaćanja duga za gas, odnosno uplatila je 1,65 milijardi dolara, dok ceo dug iznosi 5,3 milijarde dolara.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs