Potrebno povećati energetsku efikasnost u Srbiji

Srbija

renexpo

U Beogradu se od 22. do 23. aprila 2015. godine održava drugi Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti „Renexpo Western Balkans“.

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) gospođa Renata Šindlbek izjavila je da je neohodno unapređenje energetske efikasnosti u javnim i privatnim objektima kako bi se ostvarila planirana ušteda energije od 9 odsto godišnje do 2018. godine. Prema njenim rečima, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju učestvuje o ovom projektu tako što u preko 160 opština u Srbiji pruža savete za donošenje zakona, podzakonskih akata i primenu propisa. Ona je dodala i da Republika Srbija troši duplo energije u odnosu na evropske zemlje.

Šef Odseka za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Antonela Solujić istakla je da je potrebno uspostaviti mehanizam podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti. Ona je podsetila i da Srbija ima obavezu da do 2018. godine smanji potrošnju finalne energije za 9 odsto, odnosno za 1 odsto godišnje.

Predsednik Inženjerske komore Srbije gospodin Dragoslav Šumarac izjavio je da je od 2012. godine do sada 2000 inženjera završilo obuku za energetsku efikasnost, odnosno 1400 je dobilo licence za energetsku efikasnost. Takođe je istakao da je dodeljeno oko 500 energetskih pasoša privatnim i javnim zgradama.

Sandra Jovićević

foto: renexpo-belgrade.com