Potrebno obezbediti energetsku stabilnost zemlje

Srbija

aleksandar-antic-i-zorana-mihajlovic

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da projekat gasne interkonekcije sa Bugarskom ne predstavlja alternativu gasovodu „Južni tok“. On je istakao da će nakon gasne interkonekcije sa Bugarskom biti izgrađena i gasna interkonekcija sa Rumunijom.

Prema njegovim rečima, ova gasna interkonekcija predstavlja perspektivan projekat koji bi trebalo da obezbedi paralelno snabdevanje gasom pored već postojećih projekata kao što su Tap (Trans-jadranski gasovod).

Gospodin Antić je dodao i da su u toku pregovori o obezbeđivanju više od 14 miliona evra iz IPA fondova za izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom. On je najavio i da će 2015. godine biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan za ovaj projekat.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad predstavlja mogućnost da se Republika Srbija priključi Trans-jadranskom gasovodu. Prema njenim rečima, najbitnije je obezbediti energetsku stabilnost zemlje, odnosno drugi tok snabdevanja gasom što će dovesti i do niže cene ovog energenta.

Sandra Jovićević

foto: kurir-info.rs