Potrebno nesmetano funkcionisanje Nacionalnog parka „Šar planina“

Srbija

jp sar planina eko minpolj

U utorak 8. decembra 2015. godine održan je sastanak između predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i JP „Nacionalni park Šar planina“.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u okviru sastanka dogovoreno je da će resorno ministarstvo u narednom periodu uložiti maksimalne napore kako bi se pronašlo najbolje rešenje i obezbedio nesmetani rad i funkcionisanje „Nacionalnog parka Šar planina“.

Pomenutim nacionalnim parkom upravlja JP „Nacionalni park Šar planina“, a njegove obaveze su čuvanje područja parka, obezbeđivanje zaštite, održavanja i unapređenja stvorenih vrednosti, kao i sprovođenje režima zaštite, navedeno je u saopštenju resorno ministarstva.

Nacionalni park „Šar planina“ proglašen je Zakonom o nacionalnim parkovima 1993. godine, a potvrđen je novim Zakonom o nacionalnim parkovima koji je usvojen 5. oktobra 2015. godine. Prostire se na teritoriji opština Prizren, Štrpce, Suva reka i Kačanik, a zauzima oko 23 hiljade hektara.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs