Potrebno naći način za priključenje na što veći broj gasnih projekata kako bi se obezbedila energetska stabilnost zemlje

Srbija | Gas

Ukraine Russia Gas

U intervjuu za list „Danas“ potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da je potrebno naći način za sve mogućnosti dobijanja gasa. Ona je istakla da bi izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad bila dobar potez jer već postoji projektna dokumentacija za projekat, a njegova izgradnja bi trajala najviše dve godine. Takođe je dodala da u obzir dolaze i sve druge varijante koje bi Republici Srbiji obezbedile energetsku nezavisnost.

Kada je reč o gasovodu Niš-Dimitrovgrad, on bi trebalo da bude dvosmeran, a njegova dužina iznosi oko 180 kilometara. Iz Bugarske bi u Srbiju ulazio kod Dimitrovgrada, išao do Pirota, Bele Palanke i Niša, a zatim bi se račvao ka Zaječaru i Prahovu. Od Niša do Sofije bi pratio Koridor 10. Sredstva za njegovu izgradnju u Srbiji bila bi obezbeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, dok je Bugarska sredstva za izgradnju obezbedila iz evropskih fondova. Gospođa Mihajlović je krajem prošle godine izjavila da bi izgradnjom ovog gasovoda Republika Srbija dobila šansu da se priključi Trans-jadranskom gasovodu.

Što se tiče gasovoda Turski tok, početna tačka gasovoda trebalo bi da bude Krasnojarsk u Rusiji. Gasovod će preći Crno more i ići sve do Lilburgaza u Turskoj, a zatim će preći tursko-grčku granicu kod Ipsala. Ovo će biti prvi krak gasovoda čiji će kapacitet biti skoro 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Sva četiri kraka gasovoda „Turski tok“ imaće ukupan kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa gosišnje.

Nedavno je započeta i izgradnja Transanadolijskog gasovoda (TANAP) u Turskoj. Dužina ovog gasovoda iznosiće 1850 kilometara, a omogućiće transport gasa sa nalazišta Šah-Deniz u Azerbejdžanu, preko Gruzije i Turske do granice sa Grčkom i Bugarskom. Vrednost projekta iznosi preko 10 milijardi dolara, a realizovaće ga kompanije „Botas“, „Britiš petroleum“ i Državna naftna kompanija Azerbejdžana. U planu je da gasovod počne sa radom 2018. godine, a isporuka gasa bi trebalo da bude 16 milijardi kubnih metara godišnje. Međutim, 2026. godine očekuje se da ova isporuka poraste na 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs