Potrebno da se podigne stopa reciklaže u Srbiji

Srbija | Upravljanje otpadom

???????????????????????????????

U četvrtak 29. januara 2015. godine u Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za zaštitu životne sredine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da se u Republici Srbiji reciklira između 10 do 15 odsto otpada, kao i da je cilj da se od 2015. do 2019. godine postigne stopa iskorišćenja i reciklaže ambalažnog otpada 25 odsto od njegove količine. Ona je istakla da je krajem prošle godine usvojena nova Uredba o planu smanjenja ambalažnog otpada za period od 2015. do 2019. godine.

Gospođa Božović je dodala da proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i harmonizacija domaćeg zakonodavstva u oblasti upravljanja otpadom obuhvata i smanjenje količine otpada, prevenciju njegovog nastanka, separaciju otpada, reciklažu, kao i racionalnu izgradnju postrojenja za tretman otpada i monitoring zagađenja u cilju očuvanja kvaliteta životne sredine. Prema njenim rečima, u narednom periodu potrebno je uspostaviti održivi sistem finansiranja u sektoru zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.

Ona je izjavila i da bi sredinom 2015. godine trebalo ponovo da počne sa radom Fond za zaštitu životne sredine koji će obezbediti održivi sistem finansiranja i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs