Potrebna ulaganja u energetski sektor

Srbija

DSC08936

Predstavnik „Elektrovojvodine“ gospodin Jan Klinko za „Danas“ je izjavio da bi u narednih dvadeset godina termoelektrane snage oko 1000MW mogle da prestanu sa radom ako ne ispune potrebne ekološke standarde. On je istakao da su zbog toga potrebna ulaganja u energetski sektor, ali da izgradnja istih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ne bi predstavljala ekvivalent ovim termoelektranama. Gospodin Klinko je dodao i da se u razvijenim zemljama obnovljivi izvori energije uvode na složen način, pri čemu se uzimaju u obzir svi problemi i pridruženi troškovi.

Direktor kompanije „Continental Wind Serbia“ gospođa Ana Brnabić u intervjuu za „Danas“ podsetila je da Nacionalni akcioni plan Republike Srbije predviđa da Republika Srbija do 2020. godine poseduje 1092MW iz obnovljivih izvora energije, od čega bi energija iz vetroparkova trrebalo da čini 45 odsto. Ona je istakla da se najveći broj vetroparkova razvija na području južnog Banata (Vršac, Plandište, Alibunar, Kula, Kovačica. Kovin).

Savetnik u Prirodnjačkom muzeju gospodin Milan Paunović za „Danas“ je izjavio da je uticaj vetroparkova na prirodu manji nego kod termoelektrana ili nuklearnih elektrana ali da on ipak postoji. Prema njegovim rečima, obnovljivi izvori energije doprinosi očuvanju životne sredine, ali između nje i ekologije ipak ne može stajati znak jednakosti.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs