Potrebna dupla ulaganja na godišnjem nivou u oblasti vodosnabdevanja

Srbija

05-09-2016 - Vodene usluge (1)

U ponedeljak 5. septembra 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održana je prezentacija Nacrta uredbi u oblasti vodnih usluga u Republici Srbiji.

Direktor Sektora usluga Privredne komore Srbije gospođa Tatjana Ercegović Petrić izjavila je da je cilj novih uredbi da svako ko koristi vodno dobro i objekat mora da plati realnu cenu kojom se obezbeđuje održavanje i razvoj sistema, odnosno onaj ko zagađuje mora da plati cenu troškova za otklanjanje zagađenja.

Stručnjak Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi” gospođa Slađana Milojković istakla je za Tanjug da bi te uredbe trebalo da budu usvojene krajem 2016. ili početkom 2017. godine. Ona je dodala da je predviđeno da se ekonomska cena vode od 1,35 evra po metru kubnom dostigne u periodu od pet do šest godina nakon usvajanja strategije.

Na skupu je rečeno da je cena vode u Srbiji socijana, zbog čega se nedovoljno ulaže u vodosnabdevanje i kanalisanje vode, a za šta bi godišnje bilo neophodno izdvojiti najmanje 200 do 300 miliona evra, što je dvostruko više nego sada.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević