Potpisani ugovori za sredstva za projekte štedljive javne rasvete i energetski održivih farmi

Srbija

psemr

U sredu 24. decembra 2014. godine u prostorijama Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine potpisani su ugovori za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete i energetski održivih farmi na teritoriji AP Vojvodina.

Za realizaciju projekata štedljive javne rasvete bilo je prijavljeno 15 opština, ali su sredstva u iznosu od preko 9,7 miliona dinara dodeljena opštinama Kovačica, Žitište, Odžaci, Nova Crnja, Senta, Novi Bečej, Apatin, Bečej, Vršac i gradu Zrenjaninu. Ova sredstva mogu se iskoristiti za zamenu postojećih svetiljki sa štedljivim izvorima svetlosti i zamenu ili nabavku i montažu sistema za upravljanje javnom rasvetom u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine.

Sredstva za sufinansiranje realizacije projekata energetski efikasnih farmi u iznosu od 20 miliona dinara dobilo je 7 poljoprivrednih gazdinstava, kombinata i preduzeća. Ova sredstva se mogu iskoristiti za nabavku i montažu kotlova na biomasu i adaptaciju postojećih sistema za grejanje koji proizvode toplotnu energiju iz fosilnih goriva i dodavanje novog kotlovskog postrojenja za primarno korišćenje biomase u energetske svrhe.

Konkursi za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete i energetski održivih farmi objavljeni su 23. oktobra 2014. godine, a svi zainteresovani mogli su da se prijave do 7. novembra 2014. godine.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs