Potpisani ugovori za projekte EE i OIE u Hrvatskoj

Foto: mzoip.hr

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i energetike gospodin Mario Šiljeg prisustvovao je potpisivanju ugovora o donaciji za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za pet škola i vrtića u Hrvatskoj.

Ukupna vrednost doniranih sredstava iznosi milion kuna i dodeljuje ih Hrvatska elektroprivreda za projekte: Osnovne škola Frana Krste Frankopana iz Osijeka, Dečjeg vrtića Cvrčak – Sv. Ante Prugovo iz Klisa, Katoličke osnovne škola i katoličke gimnazije s pravom javnosti iz Požege, Dečjeg vrtića Dugo Selo-područne jedinice Lukarišće i Dečjeg vrtića Cvrčak iz Solina.

Gospodin Šiljeg je izjavio da su Evropska unija i Hrvatska snažno su se opredeljene da postanu društva bazirana na čistoj energiji i niskokarbonskom razvoju. Evropski ciljevi do 2030. godine su smanjenje emisija CO2 za najmanje 40 odsto u odnosu na baznu 1990. godinu, postizanje udela obnovljivih izvora energije od 27 odsto i povećanje energetske efikasnosti za najmanje 27 odsto. Sve su to vrlo ambiciozni planovi, ali oni su dostižni, upravo zahvaljujući ovakvim projektima. Važno je da kao društvo podržavamo projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije na svim nivoima. On je dodao kako su ovi projekti dobri primeri aktivne brige za ublažavanje posledica klimatskih promena i da će njihova realizacija doprineti i osvešćivanju najšire javnosti o potrebi ulaganja u smanjenje potrošnje energije i u korišćenje obnovljivih izvora energije.

Predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede gospodin Perica Jukić napomenuo je kako ZelEn jasno simbolizuje smer u kojem se kreće savremena energetika i poslovanje energetskih kompanija, pre svega kroz doprinos ostvarenju energetsko-klimatske politike i globalnih ciljeva održivog razvoja, ponudu novih, inovativnih proizvoda i usluga, aktivan dvosmerni odnos proizvođača i kupaca energije, kao i saradnju sa svim deonicima na tržištu.

Prvi donirani projekat energetske efikasnosti, izveden krajem prošle godine u zgradi riječke podružnice Dečjeg doma Ivane Brlić Mažuranić iz Lovrana, osnivaču i osoblju je omogućio bolje upravljanje energijom i ostvarenje značajnih energetskih ušteda, a korisnicima ugodniji boravak.

Sredstva su osigurana u fondu ZelEn HEP Opskrbe, koji predstavlja primer društveno odgovornog poslovanja, brige o okolini i korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva u fondu ZelEn prikupljaju se prodajom električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora energije, pa se potom iz tog fonda finansiraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za potrebe ustanova javnog sektora.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević