Potpisani ugovori za povećanje EE u Kantonu Sarajevo

ee vlada.ks.gov.ba

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo gospodin Čedomir Lukić i zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a gospođa Zahira Virani potpisali su u četvrtak 10. decembra 2015. godine sporazum o podeli troškova za realizaciju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Gospodin Lukić je istakao da je u planu sanacija objekata po principima energetske efikasnosti sa ciljem smanjenja potrošnje toplotne energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Dodao je da će projekat biti realizovan u narednih godinu dana, a očekuje se da budu ostvarene značajne uštede u javnom sekoru.

Gospođa Virani izjavila je da je ovaj projekat nastavak saradnje između UNDP-a i Kantona Sarajevo, kao i da je neophodno smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se osiguralo komforno okruženje.

U saopštenju Kantona Sarajevo istaknuto je da je nedavno počela realizacija projekta „Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo“ čiji je cilj izrada Studije stanja energetske efikasnosti i potencijala za njeno povećanje, izrada Akcionog plana energetske efikasnosti za period od 2016. do 2020. godine, kao i izrada 15 energetskih audita za odabrane javne objekte. Projekat „Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo“ sprovodi se u okviru prvog dela projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Vrednost projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo iznosi 1,2 miliona KM, tačnije oko 613500 evra. U planu je da 700 hiljada KM (oko 357 hiljada evra) izdvoji Kanton Sarajevo, a 500 hiljada KM (oko 255 hiljada evra) UNDP.

Sandra Jovićević

foto: vlada.ks.gov.ba