Potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju postrojenja na biomasu i biogas

Srbija | Biomasa

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U petak 13. novembra 2015. godine ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa.

Gospodin Antić je ovom prilikom izjavio da je projekat veoma značajan zbog izgradnje novih energetskih objekata u Republici Srbiji, ali i zbog promocije biogasa i biomase. Istakao je da istočna Srbija ima veliki potencijal kada je reč o biomasi i biogasu, kao i da je Vlada Republike Srbije strateški opredeljena za podizanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije u Srbiji.

Portfolio menadžer za energetiku Kancelarije UNDP-a u Srbiji gospođa Maja Matejić izjavila je da je saradnja sa Ministarstvom rudarstva i energetike odlična, kao i da je nedavno pripremljen zajednički projekat iz oblasti energetske efikasnosti, a koji je odobrio Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF). Vrednost projekta iznosi oko 20 miliona dolara, a projekat se odnosi na implementaciju zakona o efikasnom korišćenju energije na lokalnom nivou.

Ugovori o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa potpisani su sa predstavnicima šest kompanija (Forkom, BGS Alfa, BGS Beta, BGS Gama, Biogas Energy, Bioelektra), a postrojenja će biti izgrađena u Baču, Aleksincu, Alibunaru i Zrenjaninu. Projekti bi trebalo da budu završeni u roku od dve godine, a očekuje se da će izgrađene elektrane proizvoditi oko 47GWh električne energije i približno toliko toplotne energije, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je 8. maja 2015. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Javni poziv se sprovodi u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu i UNDP. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1,6 miliona dolara, a odluka o dodeli sredstava doneta je krajem oktobra 2015. godine.

Sandra Jovićević