Potpisani sporazumi o regionalnoj saradnji u oblasti upravljanja otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

otpad raski okrug eko.minpolj.gov.rs

U petak 12. decembra 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potpisalo je Sporazum o saradnji u oblasti regionalnog upravljanja otpadom za opštine Raškog okruga sa opštinama Vrnjačka banja, Raška, Trstenik, Paraćin i gradom Kraljevo.

Ovim sporazumom formiran je Region za upravljanje otpadom koji će doprineti rešavanju problema upravljanja komunalnim otpadom za opštine potpisnice sporazuma. Problem upravljanja otpadom biće rešen u skladu sa standardima Evropske unije i propisima Republike Srbije.

Predstavnici ovih opština potpisali su i Međuopštinski sporazum o saradnji u regionalnom upravljanju otpadom. Ovim sporazumom opštine Trstenik, Paraćin, Vrnjačka banja, Raška i grad Kraljevo obavezali su se da će izraditi Regionalni plan upravljanja otpadom u okviru kojeg će biti definisani zajednički ciljevi koji su u skladu sa nacionalnom Strategijom upravljanja otpadom. Pre toga će biti izrađena Studija opravdanosti za donošenje Regionalnog plana upravljanja otpadom koju će morati da odobri resorno ministarstvo. Nakon toga biće formirano regionalno preduzeće za upravljanje otpadom, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs