Potpisana Konvencija o Kaspijskom moru

Vesti | Svet

Foto: Pixabay.com

Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbejdžan potpisali su  u kazahstanskom gradu Aktau Konvenciju za rešavanje pravnih pitanja u toj strateški važnoj regiji bogatoj energentima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je kako Konvencija “popravlja isključivo pravo i odgovornost naših država za sudbinu Kaspijskog jezera i uspostavlja jasna pravila za njezinu kolektivnu upotrebu”, saopštio je Kremlj, prenosi Ksinhua.

– Dokument jasno reguliše pitanja graničnih, navigacijskih i ribarskih režima, utvrđuje principe vojno-političke interakcije zemalja učesnica i garantuje iskorišćavanje Kaspijskog mora isključivo za miroljubive svrhe, rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, Konvencija kao regulatorna baza za rešavanje pravnog statusa Kaspijskog mora omogućila je još šest sporazuma u oblastima ekonomije, prometa i bezbednosti, koji su takođe potpisani.

Na temelju sporazuma o ekonomskoj saradnji biće prioritet izgradnja regionalnih trgovinskih i ekonomskih veza kao i produbljivanje saradnje potpisnica, država koje izlaze na Kaspijsko more.

Putin je istakao mogućnosti saradnje između kaspijskih država u turizmu, ekologiji i očuvanju bioraspoloživih sredstava, suzbijanju trgovine drogama, kao i sprečavanje vanrednih situacija, navodi Kremlj.

Područje Kaspijskog mora raspolaže velikim zalihama nafte i prirodnog gasa, a u toku su razgovori o izgradnji prekomorskog gasovoda koji bi povezao Turkmenistan i Azerbejdžan i olakšao prodaju gasa Evropi.

Sporazum će zemljama potpisnicama omogućiti vojnu prisutnost u Kaspijskom moru.

Milisav Pajević