Potpisana dokumenta za izgradnju VE „Podveležje“

Region | Vetar

Ugovor vjetropark Podvelezje-1c6fc479 mostar

U Mostaru u Bosni i Hercegovini u ponedeljak 9. maja 2016. godine potpisan je Program o međusobnoj saradnji radi realizacije Projekta izgradnje vetroparka „Podveležje“, mikrolokacija Mali grad i Sveta gora, Ugovor o realizaciji Programa o međusobnoj saradnji radi realizacije Projekta izgradnje vetroparka Podveležje, mikrolokacija Mali grad i Sveta gora, kao i Aneks 4 na Ugovor o koncesiji za korišćenje šesnaest lokacija za izgradnju i rad vetrogeneratora u svrhu proizvodnje električne energije.

Gradonačelnik Mostara gospodin Ljubo Bešlić izjavio je da je ugovor o realizaciji projekta potpisan još 2011. godine, a očekuje se da će vetropark biti pušten u rad do kraja 2018. godine. On je dodao da više neće biti odlaganja pomenutog projekta, kao što je to učinjeno prethodnog puta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede Bosne i Hercegovine“ gospodin Senad Salkić naveo je da će snaga vetroparka biti 48 MW, a u narednih nekoliko dana biće raspisan tender za izgradnju pretpristupnih puteva i montažnih platoa.

Vrednost vetroparka biće 160 miliona KM, a sredstva su obezbeđena preko Nemačke banke za obnovu i razvoj (KfW).

Sandra Jovićević

foto: mostar.ba