Potpisan ugovor za nabavku pet električnih autobusa u Beogradu

Srbija

autobusi beograd rs

U utorak 19. januara 2016. godine potpisan je ugovor o isporuci pet novih električnih autobusa između grada Beograda i bugarske kompanije „Čeriot motors“.

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali ovom prilikom je izjavio da je ovo prvi put u istoriji grada da se nabavljaju električni autobusi. Kako je istakao, time će grad Beograd postati jedan od malobrojnih gradova u svetu koji poseduje električne autobuse. Dodao je da će električni autobusi doprineti rešavanju ekoloških problema jer ne emitiju gasove sa efektom staklene bašte, a istakao je i da će se nastaviti sa nabavkom ovakvih vozila.

Direktor JKP GSP „Beograd“ gospodin Željko Milković rekao je da će električni autobusi imati novu tehnologiju kondenzatora visokog kapaciteta sa brzim punjenjem. Dodao je i da će Beograd biti prvi grad u Evropi koji će koristiti ovakvu tehnologiju.

Rok za isporuku autobusa je 150 dana, a moći će da prevoze oko 80 putnika. Motori mogu nesmetano funkcionisati na različitim temperaturama, a vreme punjenja iznosi 10 minuta, nakon čega vozila mogu nesmetano preći 20 kilometara.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs