Potpisan ugovor za kogeneraciono postrojenje u Novom Sadu

Srbija

novi-sad-toplana-grejanje kurir.rs

U petak 17. jula 2015. godine direktor JKP „Novosadska toplana“ gospodin Dobrosav Arsović potpisao je ugovor o izgradnji kogeneracionog postrojenja sa direktorom kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“ gospodinom Dragoljubom Zbiljićem.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević koji je istakao da će ovim projektom Novi Sad dobiti efikasnije i kvalitetnije daljinsko grejanje. On je dodao i da će u ovom projektu učestvovati i Nemačka razvojna banka (KfW) i kompanija „General Electric“.

Direktor JKP „Novosadska toplana“ gospodin Dobrosav Arsović izjavio je da bi projekat trebalo da bude završen početkom sledeće godine. Prema njegovim rečima, očekuje se da će se isplatiti za nešto više od dve godine, a toplana će dobiti i status povlašćenog proizvođača električne energije.

Direktor kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“ gospodin Dragoljub Zbiljić dodao je da je ovaj ugovor veoma značajan za kompaniju „Energotehnika- Južna Bačka“.

Podsetimo, izgradnja ovog postrojenja sprovodi se u okviru programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV“. Postrojenje će biti izgrađeno na Toplani „Zapad“, a njegova snaga će biti 9,9MW. Proizvodiće električnu i toplotnu energiju, a vrednost postrojenja iznosi 6,24 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs