Potpisan ugovor za izgradnju HE „Buk Bijela“ u Republici Srpskoj

Region | Hidro

news-2015-April-buk_bijela_801004573

U petak 3. juna 2016. godine u Trebinju potpisan je ugovor o dodeli koncesije za izgradnju HE „Buk Bijela“. Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Hidroelektrana na Drini“.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić izjavio je da je ovo veoma važan dan za Republiku Srpsku, kao i da će pomenuta hidroelektrana biti u vlasništvu Republike Srpske i „Elektroprivrede Republike Srpske“. Naveo je da se nada da će projekat biti završen pre roka, ali i da će se razmatrati mogućnosti kako dalje voditi preostale projekte u gornjem toku reke Drine.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ gospodin Željko Kovačević istakao je da je ovo početak intenziviranja aktivnosti na izgradnji zamenskih kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije. Dodao je da će investiciju realizovati „Elektroprivreda Republike Srpske“ i „Hidroelektrane na Drini“, kao i da je do sada u istraživanje, izradu studije, projektne dokumentacije i eksproprijaciju investirano oko 8,5 miliona evra.

Direktor „Hidroelektrana na Drini“ gospodin Mile Lakić podsetio je da se o izgradnji HE „Buk Bijela“ govori od 1974. godine, a dodao je da se radi o veoma značajnom projektu za Republiku Srpsku.

Podsetimo, Vlada Republike Srpske donela je odluku o dodeli koncesije za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ krajem maja ove godine. Koncesija se dodeljuje na 50 godina, a vrednost investicije iznosi 382.407.793 KM. Navedeno je da je koncesionar dužan da uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 764.816 KM, dok naknada za korišćenje iznosi 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione delatnosti. Hidroelektrana „Buk Bijela“ trebalo bi da ima snagu od 93,52 MW, a očekuje se da će godišnje proizvoditi oko 332,3GWh električne energije godišnje.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba