Potpisan ugovor za drugu fazu IMPACT projekta iz oblasti upravljanja otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

izjave-ministar-bogosavljevic-boskovic-milersmit

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije 26. januara 2016. godine potpisan je sporazum o realizaciji druge faze IMPACT projekta upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da resorno ministarstvo ulaže ogromne napore kako bi stvorilo neophodne preduslove za sistemsko rešavanje problema i privlačenja investicija u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda. Kako je istakla, cilj projekta je poboljšanje uslova za sprovođenje cirkularne ekonomije na nacionalnom i lokalnom nivou, a kroz projekat se promoviše otpad kao resurs.

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) gospodin Sigmund Miler naveo je da je cilj druge faze projekta stvaranje uslova da se na način koji je više ekološki rešavaju problem u opštinama. On je dodao da je u planu da opštine u kojima se realizuje projekat budu primer drugim opštinama za primenu sistema integrisane zaštite životne sredine i upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Vođa IMPACT projekta gospodin Klaus Šmit istakao je da je jedan od aspekata projekta i integracija manjina ili ranjivih grupa stanovništva koji se bave prikupljanjem otpada.

Vrednost druge faze projekta iznosi 3 miliona evra, a opštine u kojima će se realizovati pomenuti projekat su Aleksandrovac, Kuršumlija, Bela Crkva, Krupanj i Svilajnac.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, druga faza IMPACT projekta odnosi se na jačanje međuopštinske saradnje i efikasnih modela pružanja komunalnih usluga, ali i na pripremu investicija u infrastrukturu i sprovođenje mera koje su u skladu sa potrebama ranjivih manjina. U okviru prve faze projekta u lokalnim samoupravama izvršena su merenja količina i sastava otpada i otpadnih voda.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs