Potpisan ugovor o nabavci turbine za blok A4 TENT-a

Srbija

bezmarevich_2207

JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i kompanija „General electric power“ potpisali su danas ugovor o nabavci turbine za blok A4 TENT u Obrenovcu, kojom će biti postignute značajne uštede.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a gospodin Milorad Grčić ukazao je da je blok 4 dobija novi život, pošto je do sada radio više od 250.000 sati, a ujedno se novom turbinom povećava snaga za 24 MW. On je preneo da će finansijska ušteda kroz manju količinu uglja i veću efikasnost iznositi šest miliona evra. Rekao je da je EPS u novijoj istoriji primenio prvi put novi princip razmatranja dva ponuđača, a da je zahvaljujući razumevanjU GE i dugogodišnje saradnje sa EPS-om ostvarena niža cena za 3 miliona u odnosu na istu nabavku 2014. godine. Vrednost projekta iznosi 19,9 miliona evra.

Izvršni dirketor za proizvodnju energije u EPS-u gospodin Savo Bezmarević podsetio je da je blok A4 u TENT-u počeo da radi 8. juna 1978.godin, i da je do sada bio na mreži 256.000 sati. Dodao je da će revitalizacijom koja je planirana za sledeću godinu, a čiji je najvažniji deo zamena i ugradnja nove turbine, biti produžen radni vek za još jedan životni ciklus. Pored toga, biće stvoreni preduslovi za podizanje snage sa 308 do 333MW. Dodao je da će se time kapitalni remonti pomeriti na rokove od deset, umesto do sada pet godina. Posle ove revitalizacije, termoelektrana u Obrenovcu će imati dodatnih 120 MW kapaciteta.

Direktor za prodaju za centralnu Evropu u GE gospodin Štefan Turnher istakao je da je ovaj projekat veoma važan ne samo za EPS, već i Srbiju, te je podvukao da sa GE izabrana fabrika koja proizvodi ovu vrstu opreme koja ima najveće iskustvo u ovoj oblasti, a koja je realizovala više od 1.000 takvih projekata širom sveta. Prema njegovim rečima turbina će doprineti u velikoj meri održivom snabdevanju električne energije u Srbiji, a sa efikasnijom parnom turbininom biće manje potrošnje uglja i ujedno će se smanjiti emisija štetnih gasova.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević