Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje MHE „Mesići-Nova“ na reci Prači u RS

Region

Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje MHE Mesići-Nova na rijeci Prači u RSUgovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane MHE „Mesići-Nova“ na reci Prači u opštini Rogatica zaključili su prošle nedelje ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Željko Kovačević i direktor „Elektrodistribucije Pale“ gospodin Ljubomir Mrda.

Obaveze koncesionara u periodu korišćenja MHE „Mesići-Nova“ je da plaća naknadu od 1,9 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem delatnosti proizvodnje električne energije.

Reč je o hidroelektrani koja će povećati stepen iskorišćenja hidropotencijala reke Prače a investicija je vredna 9 miliona KM.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva smatraju ovo ulaganje u nove energetske objekte značajnim za sigurnost elektroenergetskog sistema.

Analize i proračuni pokazuju da se instalisana snaga postojeće MHE „Mesići“ u sistemu „Elektrodistribucije Pale“ može povećati za više od 50 odsto na 4,9MW, dok je studija ekonomske opravdanosti pokazala da bi procenjeni godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije iznosio oko 2 miliona KM.

Energetski portal