Potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji na Hidroelektrani „Đerdap 1“

Vesti | Srbija

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je juče sa izvršnim direktorom nemačke kompanije „DSD Noel“ Manfredom Singerom ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji brodske prevodnice na Hidroelektrani „Đerdap 1“.

Foto: Vlada Republike Srbije

Mihajlović je tom prilikom istakla da je ugovor za realizaciju ovog projekta, na koji se čekalo decenijama, vredan 27 miliona evra, i podsetila na to da Srbija kroz novi investicioni ciklus ulaže 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja.

Vodni saobraćaj je decenijama bio zanemaren. Pored ulaganja u drumske i železničke koridore, uložićemo 200 miliona evra u razvoj tog vida saobraćaja, što znači povećanje plovnosti Dunava, izgradnju novih luka, povećanje bezbednosti plovidbe, ali i veći broj putnika i prevezenog tereta, naglasila je ona.

Potpredsednica Vlade je podvukla da će ovaj projekat izvoditi kompanija koja u svetu radi dugo i kvalitetno na sličnim zadacima, izrazivši očekivanje da će sve biti urađeno po svetskim standardima i najvišem kvalitetu.

Singer je iskazao zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na ukazanom poverenju, objasnivši da će ovaj važan projekat realizovati konzorcijum koji, pored ove nemačke kompanije, čine i dve srpske firme.

Rekonstrukcija brodske prevodnice na HE „Đerdap 1“ bitna je za celu Evropu. Svesni smo posvećenosti i interesa Vlade Srbije i Ministarstva za ovaj projekat. Daćemo sve od sebe da ga realizujemo na vreme i u najboljem kvalitetu, rekao je on.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede SrbijeMilorad Grčić podsetio je na to da je brodska prevodnica na „Đerdapu“ izgrađena 1970. godine i da do danas nije rekonstruisana, te da su se, zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, stekli uslovi za ovaj investicioni poduhvat.

Sadašnji kapacitet brodske prevodnice je 6.300 plovila, a nakon rekonstrukcije biće 10.000 plovila. Ovaj projekat ima ogroman ekonomski značaj – uticaće pozitivno na turizam i privredu zemlje, podvukao je Grčić.

Milisav Pajević