Potpisan sporazum o podeli troškova za projekte EE u Kantonu Sarajevo

Ilustracija: Pixabay

Sporazum o podeli troškova za realizaciju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ i aktivnosti „Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo“ u vrednosti od 1,2 miliona KM, potpisali su u sredu ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline KS-a Čedomir Lukić i zamenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.

Sporazumom je predviđena finansijska podrška za projekte energetske sanacije četiri nova javna objekata, Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ i „Hrasno“, administrativne zgrade Opštine Vogošća i Doma zdravlja „Hadžići“.

Ministar Lukić je naveo da su finansijsku podršku u realizaciji tog sporazuma pružile i opštine na čijim se teritorijama nalaze spomenuti javni objekti.

Za povećanje energetske efikasnosti na spomenutim objektima u Kantonu Sarajevo biće utrošeno 1.201.905 KM, za šta će iz budžeta KS-a biti izdvojeno 435.620, UNDP će putem vlade Švedske učestvovati sa 400.000 KM, a opštine će osigurati sredstva od 366.285 KM.

Khoshmukhamedov je istakao da je jako važno da Vlada KS-a na taj način potvrđuje svoju opredeljenost unapređenja energetske efikasnosti, te podsetio da je na taj način obnovljeno 86 javnih institucija u KS-u. Napomenuo je da će to pomoći i BiH da ispuni obaveze preuzete potpisivanjem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama prošle godine.

Planirano je i potpisivanje sporazuma UNDP-a i opština, čime će se steći svi potrebni preduslovi da UNDP otpočne sa aktivnostima koje se odnose na pripremu tenderske dokumentacije, provođenje postupka javne nabavke izbora izvođača radova na povećanju energetske efikasnosti odabranih javnih objekata i izvođenje planiranih građevinskih i mašinskih radova.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević