Potpisan sporazum za ESIF kredit energetske efikasnosti u Hrvatskoj

Foto: mgipu.hr

U Multimedijalnoj dvorani Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u Hrvatskoj potpisan je Sporazum za realizaciju finansijskog instrumenta ESIF kredita za energetsku efikasnost za javne zgrade.

Reč je o sporazumu kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, kao Upravljačko telo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, dodeljuje doprinos i ovlašćuje HABOR za realizaciju spomenutog finansijskog instrumenta koji se sufinansira sredstvima Evropskih strukturnih i investicionih fondova u okviru OPKK.

Krajnji primaoci finansijskih instrumenata ESIF Krediti za energetsku efikasnost za javne zgrade su korisnici iz javnog sektora koji će zadovoljiti sve uslove Poziva Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

U okviru ovog Poziva osigurano je 380 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju velikog interesa, kvalitetnih projekata i iskorišćenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova pojedinog projekta je 80 hiljada kuna, a najviši 40 miliona kuna. Podnošenje projektnih predloga započinje 15. januara 2018. godine, a krajnji rok za podnošenje projektnih predloga je 31. decembar 2020. godine, odnosno do iskorišćenja raspoloživih finansijskih sredstava.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević