Potpisan Sporazum o upravljanju komunalnim otpadom u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović rekla je juče, 27. februara, u Kruševcu da je ulaganje u komunalnu infrastrukturu uslov opstanka i razvoja svake lokalne samouprave i da je važno da bi građani u svim delovima Srbije imali dobre uslove za život.

Foto: Grad Kruševac

Mihajlovićeva, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma o obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom između šest lokalnih samouprava iz Rasinskog i Topličkog okruga, navela je da je ulaganje u komunalnu infrastrukturu podjednako važno kao i ulaganje u transportnu ili energetsku infrastrukturu. “U Kruševcu se, pored ovog projekta, gradi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a ukupno ulaganje u komunalnu infrastrukturu iznosi više od 30 miliona evra. Sve to je važno da bismo imali zdraviju i čistiju životnu sredinu i današnji sporazum je poruka i ostalim opštinama koliko je ova oblast važna”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je ukupna vrednost projekata u komunalnoj infrastrukturi koje Srbija realizuje uz podršku Nemačke razvojne banke KfW veća od 250 miliona evra.

Sporazum o obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom potpisali su gradonačelnici i predsednici opština Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Blace i Ćićevac, a potpisivanju je prisustvovao i načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić.

Direktor Kancelarije KfW u Republici Srbiji Arne Gos rekao je da je potpisani sporazum prvi korak ka uspostavljanju efikasnog i efektivnog sistema upravljanja otpadom u ovom delu Srbije i da se Kruševac pokazao kao važan partner i grad koji veoma vodi računa o zaštiti životne sredine. On je dodao da je Nemačka pružala i pruža veliku podršku Srbiji, posebno u oblasti životne sredine, imajući u vidu da je od ukupno oko dve milijarde evra donacija, oko 70 odsto bilo usmereno upravo u ovu oblast.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da je potpisani sporazum rezultat zajedničkog rada lokalnih samouprava i ministarstva i da će se realizacijom projekta unaprediti prikupljanje i tretman otpada, u korist građana Kruševca i okolnih opština.

Foto: Grad Kruševac

U ime Rasinskog upravnog okruga prisutne je pozdravio načelnik Branislav Vesić, koji smatra da će u narednom periodu doći do još većeg razvoja ovog Okruga.

U okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga, koje zajedno imaju oko 200.000 stanovnika: Kruševac, Brus, Aleksandrovac, Varvarin i Ćićevac (Rasinski) i Blace (Toplički okrug). Početak izvođenja radova na ovom projektu očekuje se sredinom 2021. godine.

Ukupno 33 miliona evra obezbeđeno je uz podršku KfW za finansiranje prve faze izgradnje objekata regionalnog upravljanja komunalnim otpadom za region Kruševca i Vranja, od čega je 11 miliona evra vrednost donacije, a 22 miliona evra zajam pod povoljnim uslovima.

Izvor: Grad Kruševac