Potpisan sporazum o upravljanju komunalnim otpadom između 7 opština

Srbija | Održivi razvoj

halovo eko.minpolj.gov.rs

U petak 19. decembra 2014. godine u Gradskoj upravi u Zaječaru potpisan je sporazum o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između opština Majdanpek, Kladovo, Negotin, Bor, Knjaževac, Boljevac i Zaječar. Ovim sporazumom uređeni su ciljevi i zadaci u upravljanju komunalnim otpadom, finansiranje pripremnih aktivnosti i izgradnja zajedničkog regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Osim toga, rečeno je i da će ove opštine formirati Koordinacioni odbor kako bi unapredili međusobnu saradnju i pripremu projekta osnivanja regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom. Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS) obavljaće administrativno-tehničke poslove za ovaj Koordinacioni odbor.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović prilikom potpisivanja Sporazuma za izgradnju regionalne deponije „Halovo“ izjavila je da će ovo biti tek deseta po redu sanitarna deponija u Republici Srbiji.

Na sastanku je zaključeno i da je potrebno što pre krenuti u realizaciju ovog projekta kako bi se rešio problem upravljanja otpadom u ovom regionu.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs